sâmbătă, 16 mai 2015

Lepidopterologie

     Mă grăbesc spre ținte incerte...cu treburi. Vântul de primăvară îmi flutură neastâmpărat pe la urechi, îmi flutură și gândurile. Grabă, grabă, grabă...Aripile timpului și-au întețit mișcarea! Nu privesc pe nimeni, nu e timp. Parcă dintr-o lume paralelă - ai văzut cum, uneori, brusc parcă, după o cortină eterică se ivește ca dintr-o lume străină ceva sau cineva - răsare un fluture clipind des în culori, ca răspuns la clipirea gri a pașilor mei. Îl urmăresc cu privirea și zâmbesc...oare a câta zi din viață...fluturește?
     Un fluture găsește mereu în oameni zâmbete ascunse, candoare pierdută sau chiar nostalgia veseliei. Știi că după unii privitul fluturilor este terapie? Probabil că îți injectează ochii cu atâta culoare care ți se răsfrânge în suflet...deși ei nu pot vedea decât roșu, verde și galben...
     Da...era un fluture adevărat!!! Trebuie încadrat într-o specie, într-o familie...Papilionoidea...cum sună!!! Și brusc îmi amintesc de Nobokov cu celebra lui Lolita. A șocat o lume întreagă cu cartea sa, cu Lolita sa, cu pasiunea morbidă a acelui bărbat pentru gingășia unei așa de tinere fete...și încerc să găsesc o legătură. Știi că Nobokov a fost pasionat de fluturi și recunoscut pentru cercetările lui...să fie vreo metaforă toată cercetarea lui neobosită? Lolita...fluture...pasiune...culoare...eter. El spunea că Polyommatus blues a fluturat de acum zece milioane de ani...atâtea bătăi de aripi, atâtea iluzii. Atâtea întrebări fără răspuns... Ce să mai spunem de fluturele găsit într-un chihlimbar care s-a izolat acolo pentru a sti noi azi că de douăzeci și cinci de milioane de ani e o zbatere continuă din aripile senine.
     Nu degeaba grecii credeau că fluturii sunt sufletele oamenilor, ba chiar după moarte oamenii se transformă în fluturi. Japonezii sunt convinși că forma sufletului se îmbracă în contur de fluture. Tot ei cred că fluturele simbolizează femeia...aha...Lolita!  Dar poate e calea de la larvă până la nimfă, și pe urmă...pe urmă femeia ia forma unui alt fluture..etern.
     Chinezii îl văd ca pe libertatea spiritului...Câți fluturi mor lipsiți de libertate??? Căci grația, culoarea, fascinația, sufletul lor  nu oprește goana după fluturi și tentația de a-i imortaliza în insectare înțepenite...Nu e de înțeles. Expoziție de fluturi...Ahhhh...Te trece un fior prin antenele care nu simt decât vibrații, căci văzul la fluturi nu este o opțiune...Ei nu văd nimic...Nimic. Goana după fluturi îmi amintește de spusele lui Nathaniel Hawthorne - ”Fericirea e ca un fluture, pe care dacă îl alergi, va fi întotdeauna înaintea ta, dar care, dacă stai liniștit, se va așeza pe umărul tău.”
     Da, să batem din aripi mai departe...să batem din aripi...Căci fluturii numără clipe, nu ani, și totuși au timp destul - așa cum spune Tagore.
     Știu...au sânge rece...da, bine! Dar de aceea au nevoie de soare ca să poată zbura. Soarele îi îmbracă în dorința de fluturească veselie. Și totuși e ciudat, căci fluturi există peste tot, dar nu și în zonele aride. Ei au nevoie de soarele lor...soarele dulce, soarele bun. Care să le lumineze aripile lor transparente. Cu fascinație privești la aripile unui fluture, fără să știi că de fapt au aripi transparente, dar dragostea soarelui îl colorează tainic...Mii și mii de fluturi...mii și mii de suflete.
     Și cred că sufletul se sparge în acești eterni mii de fluturi și îți invadează ființa când iubești. Ce prețioși sunt fluturii! Dar ce solitari în zborul lor...Cred că acum văd fluturele ca pe un carusel în care eternul și efemerul flutură amețitor!
     Hmmm...fiindcă sunt în urmă cu studiul fluturilor, mă folosesc de vorbele altora...”Trebuie să mă împac cu vreo două-trei omizi, dacă vreau să cunosc fluturi...” - Antoine de Saint-Exupery.
     Să zburăm mai departe...Grabă, grabă, grabă...Închei - bineînțeles că ți-ai dat seama - cu vorbe care nu sut ale mele, dar care mi-au plăcut atunci când le-am citit...

     Respirați fluturi!!!!


Pe mai târziu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu