marți, 21 ianuarie 2014

Povestea NOULUI

     Fapt: Copiii din ziua de azi nu mai citesc...Este ceva care a intrat în banal, acceptat, care nu te mai face să te întrebi De ce?? Nu mai ridici din sprânceană...Doar întorci capul plictisit...
     Copiii din ziua de azi nu mai citesc; șirul cititului este frecvent întrerupt de asaltul cuvintelor Nou! Noutate! Acum! Îi face să fie dureros de ahtiați după o clipă de noutate în detrimentul unui veac de poveste...
    Nou în tehnologie (că trebuie), nou în haine (ehe, mai ales!), Nou! pe detergenți, mobilă, medicamente, mașini, greble, moriști și covrigi. Nou! Nou! NOOOU! Dar care NOU se schimbă demențial de repede, te abandonează în fracțiune de secundă, a stat cu tine doar să ostoiască pe moment setea de schimbare. Cât NOU poate să încapă în lumea asta?
     Și atunci, zic, hai să facem NOU în povești. Să schimbăm personaje, date, fapte, numai să facem nou, atrăgător, cu beculețe pâlpâind. Am ceva idei de marketing...
     Muzicanții din pădurea adormită, Prâslea cel voinic și cei șapte pitici, Soacra cu stea în frunte (aceasta pentru copiii trecuți de prima tinerețe), Capra cu trei purceluși. Dar parcă și Alba ca Zăpada cu trei nurori sună bine, și -  NOU! Numai aici: Cenușăreasa cu chibriturile, Bestia Zăpezii, Crăiasa cea urâtă sau Rățușca în bucate. Și parcă Sarea în merele de aur ar avea vreun cusur!
     E? Cum e? Mulțumiți? După ce întorci pe toate fețele NOUL, vezi că, de fapt, vrei să te întorci la original, era singurul care știa să povestească. Restul...niște amestecături.
     Păi înseamnă că și copiii vor face la fel. Se vor întoarce la original, până la urmă.
     Alegerea NOULUI pe negândite și nevăzute nu este întotdeauna alegerea cea bună, ci poate fi confundată cu schimbarea în dorul lelii.
     Învață-i pe copii să aleagă ce e bun, să cunoască bine NOUL atunci când îl îmbrățișează. Și, mai ales, ÎNVAȚĂ-L PE COPILUL DIN TINE!

Pe mai târziu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu